-->

Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı?

Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı?

1 ) Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı?


Anne adaylarının en çok merak ettikleri ve endişe duydukları konulardan biri olan beslenme, anne ve bebek açısından büyük önem taşımaktadır. Hamilelik dönemi içerisinde beslenme düzenine daha farklı bir bakış açısından bakmak gerekir. Bu dönem içerisinde dengeli ve sağlıklı beslenmek, hamileliğin sağlıklı bir şekilde neticelenmesi bakımından oldukça önemlidir. Hamilelik dönemi içerisinde anne adayları muhakkak günlük olarak gereksinim duydukları protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri almaya dikkat etmelidirler.


Hamilelik dönemi içerisinde alınması gereken bütün bu besin maddelerine karşı olan günlük ihtiyaç artış gösterir. Anne adaylarının düzenli ve yeterli bir şekilde beslenmeye dikkat etmeleri, buna ilave olarak da hamilelik süresi boyunca her gün demir takviyesi almaları oldukça önemlidir. Hamilelik dönemi içerisinde anne adayı demir eksikliği yaşamasa bile, muhakkak demir takviyesi almaları gerekir. Bunun dışında anne adayları hamile olmadan önce folikasit vitaminine başlamalıdır. Hamilelik dönemi içerisinde folik asit kullanmak, anne ve bebek açısından oldukça önemlidir.


2 ) Hamilelik dönemi içerisinde ideal kilo alımı ne kadar olmalı? 


Anne adayları yeterli beslenerek yaklaşık olarak 10 kg ile 12 kg almaktadır. Hamilelik dönemi içerisinde kilo takibinin yapılması oldukça önemlidir. Hamilelik döneminin ilk 3 ayı içerisinde yaklaşık olarak 1 kg, ileriki dönemlerde ise ayda ortalama 1.5 2 kg alınması normal olarak kabul edilir.


3 ) Hamilelikte hangi besinlerden uzak durmak gerekir? 


Hamilelik döneminde çok fazla yağlı besinlerden, besin değerinin oldukça düşük olduğu fast food gibi besinlerden uzak durulması gerekir. Karbonhidrat açısından fakir, vitamin ve mineral açısından ise zengin olan besinlerin alınmasına dikkat edilmelidir.


Anne adayları gün içerisinde sık sık ve az az yemek yemeye özen göstermeli ve gün içerisinde 3 öğün olarak değil, bu 3 öğünü gün içerisinde 5 öğüne yayarak tüketmelidir.


Aşırı tuz tüketiminden uzak durulması da, hamilelik için önemli olan bir diğer konudur. Taze sebze ve meyvelerin alınması, hamilelik döneminde oldukça önemlidir. Hamilelik dönemi sürecinde, protein gereksinimini karşılamak açısından et ve süt ürünlerinde muhakkak yararlanmak gereklidir. Haftada 1 veya 2 gün balık yenmesi de, anne adayları açısından önemlidir. Ancak anne adayları her çeşit balığı tüketemez. Bu sebepten dolayı da, hamilelik açısından uygun olarak kabul edilen balıkların tüketilmesi önemlidir.


Anne adayının haftada 1-2 gün balık yemesi bebeğin beyin gelişimi için oldukça önemlidir. Bebeğin beyin gelişimi için omega 3 alması oldukça önem teşkil eder. Ton balığı haftada ikiden fazla olmamak koşuluyla tüketilebilir. Balıklar da civa bulunduğu için haftada ikiden fazla balık tüketilmesi sakıncalıdır.


4 ) Hamilelik döneminde suyun önemi


Hamilelik döneminde bol miktarda sıvı alınması gerekir. Anne adaylarının hamilelik dönemi içerisinde sıvı alımına duydukları gereksinimleri de artar. Bu sebepten dolayı da, anne adayları gün içerisinde ortalama olarak 10 bardak civarında su tüketmelidir. Hamilelik dönemi içerisinde kafein alımı çok fazla tavsiye edilmez. Bu sebepten dolayı da anne adaylarının çay, kahve veya kola gibi içecekleri çok çok az almaları gerekir.


Nane, kuşburnu, limon, adaçayı ve papatya gibi bitki çaylarının içilmesinde herhangi bir sakınca yoktur.


Alkollü içecekler hamilelik dönemi için oldukça sakıncalıdır. Bu sebeple alkollü içecekler de uzak durmak önemlidir. Alkol tüketimi, fetal alkol sendromu adı verilen bir duruma yol açabilir. Bu durumda gebelik için oldukça sakıncalıdır. Günlük olarak anne adaylarının 2- 3 bardak süt içmesi kalsiyum açısından oldukça önem teşkil eder.


5 ) Hamilelik döneminde diyet yapmayın


Hamilelik dönemi süresince kilo vermek için veya daha fazla kilo almamak için diyet yapılması doğru değildir. Bebek bakımından oldukça riskli olan bu durum anne adaylarının kaçınması gereken bir durumdur. Anne adayı hamilelik dönemine girerken normal bir kiloda başlaması gerekir. Hamilelik döneminde de normal miktarda yani ortalama olarak 10 kg ile 12 kg arasında alabilir. Hamilelik döneminin erken dönemlerinde anne adayı fazla kilolu ise, hamilelik dönemi içerisinde bu kilolar verilmelidir. Sadece dengeli ve sağlıklı beslenerek daha az kilo almayı sağlayabilir.


6 ) Şarküteri ürünlerinden uzak durun


Anne adayları özen göstermesi gereken bir başka konu da, çiğ et, iyi pişirilmemiş sucuk, iyi pişirilmemiş yumurta veya diğer şarküteri ürünlerinden uzak durmalarıdır. Bunun dışında mayonez ve pastörize edilmemişler olan besinler de, alınmamaya dikkat edilmelidir


Kaynak: http://hamilelik.com/hamilelik-doneminde-beslenme/





YAZININ DEVAMI ==> Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı?
Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı?
Hamilelik döneminde beslenme nasıl olmalı?
LihatTutupKomentar