-->

Hangi Fondöten Bana Uygun?

Tüm makyajını özene bezene yapıyorsun ve dakikalar sonunda cildin katman katman, seni daha yaşlı gösteren bir görüntüyle mi karşılaşıyorsun? Bu durumda “makyaj bana yakışmıyor” diyebilirsin. Halbuki işin püf noktası doğru fondöteni kullanmakta. Kuru, karma, hassas, yağlı ve normal olmak üzere genel olarak 5 farklı cilt tipi vardır. Her cilt tipinin de kullandığı ürünler farklı olmalıdır. Örneğin cildin yağlıysa su bazlı, cildin kuruysa yağ bazlı fondötenler tercih etmelisin.


Kusursuz bir makyajın olmazsa olmazlarından biri fondötendir. Kaliteli bir fondöten kusursuz ve etkili görünen bir cilt için şarttır ama doğru fondöteni almak ince bir iştir. Ne yazık ki ülkemizde hala kadınların %80’i doğru fondöten kullanmıyor. Fondöten almadan önce bilmen gereken ilk şey; cilt tipinin hangi kategoriye (kuru, yağlı, karma, hassas) girdiğini bilmen ve hangi özelliklere sahip bir fondötene ihtiyaç duyduğundur. En yakın arkadaşında harikalar yaratan bir ürün sende aynı etkiyi göstermeyebilir!


En iyi fondöten; tonu yüzünde kaybolan fondötendir! Bunu aklından hiç çıkartma! Kaliteli bir fondöten ince çizgilerin, kırışıklıkların ve büyük gözeneklerin içine yerleşmez. Ciltteki herhangi bir kızarıklığı ya da pürüzü hafifçe kapatır ve yokmuş gibi görünür. Fondötenler yağlı, kuru, normal, hassas, olgun ciltler için ayrı ayrı üretilmiştir. Şunu da unutmamak gerekir ki; çoğumuzun cilt tipi hava durumuna göre değişir. Yaz aylarınla yağlı olabilen cildin varsa kışın kuru olabilir. Ayrıca birçok kadın karma cilt tipine sahiptir. Yani T bölgesi yağlı iken diğer bölgeler kuru olabilir.


Cildine uygun olan, doğru fondötene nasıl karar verirsin?


Cilt tipine en uygun ürünü seçmen gerekir. Bu yüzden fondötenin içindekiler (ingredients) kısmına dikkat etmelisin, iyice araştırmadan seçim yapma ki sonra pişman olma.. Fondötenin kıvamı konusunda yanlış seçimler yaptığında cildin ürünü emmeyecek ve cakey (tozlu) bir görüntüye neden olacaktır.


  • Kuru, normal ve karma ciltler yumuşatıcı bazlı fondötenleri kullanabilir. Sıvı(liquid), renkli nemlendirici (tinted moisturizer), krem (cream) ya da toz krem (cream-to-powder) kelimelerine bakmalısın.

  • Toz bazlı (powder-based) fondötenleri yağlı, karma ve normal ciltler tercih etmelidir. Kuru bir cilde sahipseniz bu tip fondötenden uzak dur. Çünkü kırışıklıklarını ve kuruluğu daha çok öne çıkarırsın. Nem açısından zengin (moisture-rich) ya da nemlendirici (hydrating) fondötenler kuru ciltler için uygundur. Bunlar cildini nemlendirir, ayrıca gerginlik ve tahrişten cildinizi koruyabilirsin.

  • Az yağlı (oil-control), yağsız (oil-free), su bazlı (water-based) ya da mat (matte) fondötenler yağlı ve karma ciltler için uygundur. Bu formülü içeren fondötenler ile yağlı görünümünü azaltabilir ve cildinin çok parlak görünmemesini sağlayabilirsin.

  • Işığı yansıtan (light-reflecting) fondötenler kuru ya da olgun ciltler için en uygun fondöten çeşitleridir. Cildinden ışığı yansıtır ve kuru, soluk görüntünü canlandırabilirsin.

  • İnce çizgi ve kırışıklıklarınız varsa bu görünümünü azaltıcı (line-smoothing) fondöten ile yüzünüzdeki kırışıklıkları doldurarak kırışık görüntüsünü azaltabilirsin.

  • Renk uyumlu (color-matching) fondötenle cildindeki ton farklılıklarını giderebilir ve tek tonda bir görünüm sağlayabilirsin. Yoğun kapatıcılı bir ürün kullanırsanız üzerine renk uyumlu bir fondöten sürerek doğallığı yakalayabilirsin. Cilt tipine göre az ya da çok yağlı olanları seçebilirsin.

  • Fondötenler genelde sarı, pembe/kırmızı ve nötr renklerden oluşur. Cildine en uygun rengi seçmen gerekir. Bunun için fondöteni bileğindeki damarlar üzerinde günışığında ya da kuvars ışık altında denemelisin. En fazla yapılan yanlışlardan biri elin üzerinde denemektir. Fakat elinin rengi ile yüzünün renk tonu genelde farklıdır. Genelde satış personeli seni bu gibi konularda yanlış yönlendirir. Aslında en doğrusu fondöten alacağın yere temiz cildinle gitmek ve yüzüne uygulatmaktır. Kozmetik satışı yapan mağazalarda kullanılan floresan ışıklar da seni yanıltabilir, bu yüzden dışarı çıkıp bakman daha güzel sonuçlar sağlayacaktır. Hatta sürdüğün testerla birkaç saat durup öyle karar vermen daha sağlıklıdır. Cildinin yağ oranı arttığında nasıl bir değişikliğe uğradığını görmüş olursun ve o ürünün tüm gün cildinde nasıl duracağını çözebilirsin. Eğer renklerde yanlış seçimler yaparsan ve fondöten rengi cilt renginden ayrılırsa cakey dediğimiz maske gibi bir görüntü ortaya çıkar.

  • Alacağın markaya lütfen çok önem ver. Sırf ucuz ya da indirimde diye hiç bilmediğin bir markayı asla ama asla alma. Cildimizle en yakın temasta olan o ürün fondötendir ve bu yüzden hiç fondöten kullanmamak kötü fondöten kullanmaktan daha iyidir.

Biraz da son zamanlarda en çok sevilen fondötenlerden bahsedelim. Sana da sadece içeriklerine bakarak hangisinin sana uygun olduğunu bulman kalsın. High-end markalardan son zamanlarda en çok meşhur olanıMake Up For Ever Ultra HD Fondöten ışığı yansıtan çok başarılı fondötenlerden. Bunun yanında Shiseido Sheer and Perfect Fondöten ve Nars Sheer Glow Fondöten de oldukça seviliyor. Biraz daha uygun fiyatlı fondöten tavsiyeleri istersen öncelikle Maybelline Fit Me Fondöten, Loreal True Match Fondöten, Rimmel London Stay Matte Fondöten ve Loreal Infallible Fondöten’in sevenleri de çok fazla!


Tüm bu kurallara dikkat ettiğin takdirde kusursuz bir görüntüye kavuşacaksın. Unutma ki işlerinin yolunda gitmesi kendini iyi hissetmene bağlıdır. Sağlıklı görünen bir cilt kimi mutlu etmez ki?



Bize bu kelimelerden ulaştınız: Hangi fondöten bana uygun, fondöten nasıl seçilir, doğru fondöten nasıl seçilir, fondöten seçme, doğru fondöten, en iyi fondötenler, fondöten seçimi nasıl olmalı, fondöten seçimi, cilt tipine göre fondötenler, fondöten seçerken nelere dikkat edilir.





YAZININ DEVAMI ==> Hangi Fondöten Bana Uygun?
Hangi Fondöten Bana Uygun?
Hangi Fondöten Bana Uygun?
LihatTutupKomentar